In de media

‘Burgemeester heeft het minst te vertellen van allemaal’

Van Vlissingen tot Vlieland. En van Landgraaf tot Loppersum. Al acht jaar zit John Bijl als Mystery Burger op de publieke tribune. Een uur lang sprak RTV Rijnmond  met hem over lokale democratie, politici én hoe zij in film en series steeds weer verkeerd worden afgeschilderd.

Redactie - 11 maart 2020

‘Het gaat alleen over dagelijks bestuurders,’ moppert John Bijl. Het stoort hem dat in films en series bij politici altijd alleen wethouders of ministers aan bod komen, en zelden de volksvertegenwoordigers. ‘In Borgen zie je in drie seizoenen de premier maar één keer in het parlement. Dat is toch absurd.’

Vooral ergerlijk omdat in het parlement of de gemeenteraad het politieke handwerk wordt gedaan. ‘Het echte werk van de politiek gebeurt in de gemeenteraad of de Tweede Kamer. Niet in het bestuur.’

Juist met een goed debat maak je de politiek beter. Éen de stad, zo blijkt. ‘In 2002 kwam Leefbaar Rotterdam met Fortuyn. Het betekende het einde van het machtsblok van de PvdA. Niets ten nadele van de wethouders die er toen zaten, maar ze werden niet aangestuurd door de gemeenteraad, door het debat.’

Het hele interview over politiek, film en filmmuziek is hier terug te luisteren.