In de media

Wat kan Smallingerland leren van een raadsakkoord?

De boel politiek normaliseren. Met een raadsakkoord. Op advies van informateur Ton Baas gaat de gemeenteraad van Smallingerland deze periode verder met een zakencollege gesteund door alle fracties in de raad. De Friese gemeente is niet de eerste die het zo probeert. Wat valt er te leren van eerdere pogingen elders?

Redactie - 9 maart 2020

Heerenveen, Hilvarenbeek, Leusden, Enkhuizen gingen Smallingerland al voor in het werken met een raadsakkoord. Maar ook Zwijdrecht, dat deze periode al voor de derde keer een akkoord sloot met alle fracties.

De Leeuwarden Courant ging eens op zoek wat deze gemeenten leerden van het raadsbreed werken en voeg John Bijl naar zijn observaties en ervaringen.

Terugvallen op wethouders kan niet, zegt Bijl. Die krijgen in een zakencollege een reactieve rol.

Het college moet leren achterover leunen, zegt Bijl. ‘Zij moeten kunnen zeggen: ‘gemeenteraad, ga in debat, ik hoor het wel wat ik moet doen’. Je hebt dus wethouders nodig die goed kunnen luisteren. Ik wil Smallingerland dan ook als tip geven om te zoeken naar wethouders die dienend leiderschap kunnen tonen.’

Dat is een verantwoordelijkheid die de raad zelf moet nemen. ‘De raad is nu verantwoordelijk en kan zich alleen achter eigen afspraken verschuilen. Het maken van een raadsbreedprogramma moedigt het debat in de raad aan en helpt de gemeente vooruit. Je moet als raad afspraken maken.’