In de media

Plan om burgemeester te kiezen ‘onwettig’

Redactie - 14 februari 2020
Het stadhuis van Den Haag (Foto: Wikimedia Commons)

‘Stuitende onjuistheden en flinterdunne argumenten.’ Het plan om de nieuw te benoemen Haagse burgemeester via een referendum te kiezen klopt van geen kant. Oud-Kamerlid Niesco Dubbelboer deed die opriep in een open brief naar de Haagse gemeenteraad.

‘Het voorstel is onwettig,’ zegt John Bijl tegen Binnenalnds Bestuur.

‘Je bent eigenlijk verplicht om je bekend te maken als je burgemeester wilt worden. Het mag van de Gemeentewet onbekend blijven. Ik krijg daar een ongemakkelijk gevoel bij. Je maakt geen kans als je niet aan het referendum meedoet. Dat staat haaks op de intentie van de Gemeentewet.’

Sowieso vraagt Bijl zich af of Den Haag wel op deze manier een burgemeester moet zoeken. De Haagse politiek is al onrustig; een burgemeester met een eigen kiezersmandaat én een politiek lege portefeuille gaat daar niet aan bij dragen, denkt Bijl.

‘De invloed van de burgemeester op de dagelijkse politieke besluitvorming is bitter weinig. De raad neemt besluiten. De burger naar de post geleiden die minder invloed op het gemeentebestuur heeft, is niet de manier om ze erbij te betrekken. Als je dat wilt, zou je ze meer inbreng in de raad moeten geven.’