In de media

Burgemeester Spies voldeet met neveninkomsten niet aan de gedragscode

‘Het feit dat ik als burgemeester in een brief verwijs naar de gedragscode en artikel 3.5 zegt niets over mijn persoonlijke wetenschap over de inhoud van die specifieke passage,’ zegt de Alphense burgemeester Liesbeth Spies in een brief aan de raad. Die redenering is ‘absurd,’ zegt John Bijl.

Redactie - 13 januari 2020
Liesbeth Spies (Foto: Wikimedia Commons)

Bijverdienen mag. De Gemeentewet staat het bewindspersonen toe naast hun werk voor de gemeente ook andere verdiensten te hebben. Om dat binnen de perken te houden – je bent immers in dienst van de raad.de gemeente en hoort daar primair je tijd te besteden – is de som van de bijverdiensten gemaximeerd tot aan ongeveer een kwart van je gemeentesalaris. Over alles daarboven moet je een deel terugbetalen.

Niet in Alphen aan den Rijn. Daar besloot de gemeenteraad dat burgemeesters en wethouder álles moeten terugbetalen. Vorig jaar bleek burgemeester Spies niet al haar neveninkomsten in de gemeentekas te storten.

Spies verdedigde zich toen door te zeggen dat ze deze regeling niet kent. Bijl snapt dat niet. ‘Ze heeft hem uitgereikt gekregen. Dan ga je hem lezen. We hebben het niet over de algemene voorwaarden van Google, waar je 300 uur mee bezig bent.’

De gemeente Alphen aan den Rijn is de enige die van een burgemeester meer afdracht vraagt dan wettelijk is geregeld. Reden te meer waarom het op zou moeten vallen, vindt Bijl. ‘Ik ben zo’n artikel nog nooit ergens tegengekomen. Maar het is zo apart, dat ik zeker weet dat iemand dat er bewust heeft ingezet.’

Daarnaast heft de burgemeester ook de taak anderen te wijzen op de gedragscode, bijvoorbeeld bij de installatie of misschien jaarlijkse gesprekken. Toch zegt Spies de inhoud van de code niet te kennen. ‘Spies zegt dat als ze in een brief naar een artikel verwijst, dat niet betekent dat ze dat artikel ook kent. Dat is uitermate onzorgvuldig.

Hoewel Bijl de Alphense regels ook ‘wel erg strak’ vindt, stelt Bijl in het AD dat Spies het bedrag terug had moeten betalen. ‘De gedragscode is een uitspraak van de gemeenteraad, daar heeft ze zich gewoon aan te houden.’