In de media

Naam gedeputeerde op trein is ‘onverstandig’

Een aardige geste? Of een ongepast geschenk? Vervoerder Keolis bood de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman aan een trein naar hem te vernoemen. ‘Je moet als bestuurder oog hebben voor onbewuste wederkerigheid,’ zegt John Bijl tegen Binnenlands Bestuur.

Redactie - 25 september 2019
Een trein van Keolis (Foto: Wikimedia Commons)

‘Een symbolisch geschenk,’ vindt het college het aanbond van Keolis. Toch staat het geschenk van de vervoerder voor een substantieel bedrag, rekent Bijl voor in het bestuursblad Binnenlands Bestuur.

‘Adverteren in een trein kost duizenden euro’s per week. Die naam staat misschien wel 25 jaar op de buitenkant van die trein. Daar staat dus een geldelijke waarde tegenover. Ik weet niet of Boerman zich verkiesbaar gaat stellen, maar een foto in de krant met trein en naam is een extra bijdrage in de campagnekas.’

Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat de provincie binnenkort een besluit moet nemen voor een concessie. Keolis is daar een van de aanbieders.

‘Ten eerste schep je het beeld dat Keolis zich in een positie manoeuvreert, waarin het een streepje voor heeft bij de gedeputeerde. Ten tweede moet je als bestuurder oog hebben voor onbewuste wederkerigheid.’ Bijl gelooft in de integriteit van de gedeputeerde en noemt hem kundig, daadkrachtig en eerlijk. ‘Maar als je iemand zoiets geeft, dan sta je hoger op de agenda, de gunfactor speelt dan mee.’ Het college had volgens Bijl zeggen: niet doen, dat is onhandig, zeker voor die concessie.