In de media

FvD moet coalitie-onderhandelingen gaan starten: ‘ze brengen een sloot onervarenheid mee’

In meerdere provincies werd Forum voor Democratie de grootste. In de andere Staten levert de kandidaten lijst de op één na grootste fracties. Dat betekent dat de partij van Thierry Baudet een belangrijke rol gaat spelen bij de formaties. ‘Het wordt een van de spannendste formaties in Nederland ooit,’ zegt John Bijl in NRC.

Redactie - 24 maart 2019
Een campagneposter van Forum voor Democratie (foto: Wikimedia Commons)

In de Staten heerst een bestuurdersmentaliteit van politici met dossierkennis, weet Bijl. Maar Forum is ‘is een héle politieke club’, vindt Bijl. ‘En ze brengen een sloot aan onervarenheid met zich mee.’

Maar ook de onbekendheid van de gekozen speelt parten. Sommige lijsttrekkers moeten zich nog aan hun collega-fractievoorzitters voorstellen, weet Bijl. Ook in de verkiezingsdebatten en de campagne waren de kandidaten van Forum niet of nauwelijks te zien. ‘In een coalitie heb je een ingewikkelde vertrouwensrelatie,’ zegt Bijl. ‘Die moeten ze in een paar weken zien op te bouwen.’