In de media

‘De kans dat er FvD-stoelen leeg blijven is hartstikke groot’

Bij de verkiezingen werd Forum voor Democratie in menig provincie de grootste. Maar de lijsten zijn kort. Daarnaast wonen niet alle kandidaten in de provincie waar ze voor zijn gekozen. En sommigen hebben al een functie als Tweede Kamerlid of gemeenteraadslid.

Redactie - 22 maart 2019
Baudet op een PVV-bijeenkomst in het provinciehuis van Zwolle in 2015

Komende donderdag zullen de nieuwgekozen Statenleden worden geïnstalleerd. ‘Een zogeheten commissie Onderzoek van de Geloofsbrieven gaat controleren of ze aan de voorwaarden voldoen. De kandidaten mogen bijvoorbeeld geen zakelijke relatie hebben met de provincie en ze mogen niet in een andere provincie wonen,’ legt John Bijl aan De Stentor uit.

En bij sommigen nieuwe gekozen leden van Forum voor Democratie gaat het daar al mis. Niet iedere gekozen kandidaat woont in de Provicie waar hij voor is gekozen.

Snel nog even verhuizen kan voor FvD-kandidaten een oplossing zijn. ‘Dat is moeilijk, maar mogelijk,’ vertelt Bijl. ‘Het hangt er dan wel vanaf hoe de Provinciale Staten ermee omgaan. Die kunnen besluiten om het benoemen op een later moment te doen, totdat de kandidaat in kwestie verhuisd is en ingeschreven staat.’

Het is niet zonder risico. Als er geen genoeg kandidaten zijn om te benoemen, blijft de zetel voor vier jaar onbezet. ‘De zetel blijft voor FvD, maar als er niemand beschikbaar is blijft hij leeg.’

De kans dat er tussentijds iemand moet worden vervangen is groot, zegt Bijl. ‘De afgelopen vier jaar gooide een kwart van de Statenleden de handdoek in de ring. Ze waren te druk, moesten verhuizen voor werk of hadden een andere reden. En dat geldt voor iedere partij, waarschijnlijk dus ook voor FvD. Er moeten dan wel vervangers zijn die op de kandidatenlijst staan. De spoeling is bij FvD enorm dun, ook omdat kandidaten in meerdere provincies op de lijst staan.’