In de media

Raadsleden gaan meer verdienen: ‘gerechtigheid’

Raadsleden uit kleinere gemeenten krijgen opslag. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat akkoord met een voorstel van VNG om de raadsleden uit gemeenten met minder dan 24.000 inwoners allemaal een vergoeding van 959 euro per maand te verstrekken. ‘Terecht,’ zegt John Bijl tegen De Stentor. ‘Een pizzabezorger kreeg nog meer.’

Redactie - 11 november 2018
De raadzaal van Hellevoetsluis

Neem een de agenda van een raadslid uit het Overijsselse Olst-Wijhe (13.000 inwoners). ‘Met twintig uur in de week zit je al aardig goed,’ zegt raadslid Arend Palland in De Stentor. Omgerekend leverde dat een bezoldiging van nog geen 5 uur per uur bruto op.

‘Een schande,’ zegt Bijl. ‘Raadsleden krijgen een steeds ingewikkelder takenpakket. Ook in een kleine gemeente moeten raadsleden veel meer dossiers doorpluizen. Van jeugdzorg tot de omgevingswet. En het gaat – ook bij kleine gemeenten – om miljoenen euro’s waaraan raadsleden hun fiat moeten geven.’

Veel effecten zullen we er niet van zien, denkt Bijl. De hogere vergoeding zal bijvoorbeeld niet betere raadsleden aantrekken. ‘Over het algemeen zit niemand in de raad alleen voor het geld’, zegt Bijl. Het gaat hem er vooral om de waardering. ‘Dit is gerechtigheid.’