Nieuwsbericht

Kom naar het congres Mentale weerbaarheid in lokaal bestuur

Politiek bedrijven is het mooiste dat er is. Het uitdagend, leerzaam én je zet je op een constructieve manier in voor een betere en gezondere samenleving. Toch is werken in een politieke omgeving niet altijd eenvoudig. Binnenlands Bestuur organiseert samen met IZA verzekeringen en het Periklesinstituut een serie congressen om de mentale weerbaarheid van ambtenaren én politie te vergroten.

John Bijl - 4 oktober 2018

Politici hebben de soms zware taak een eigen mening te vormen, soms tegen de stroom van wat gebruikelijk is in, en niet achter een toevallige meerderheid aanlopen. Bestuurders en ambtenaren moeten achter hun eigen argumentatie kunnen blijven staan. Dat vraagt scherpte, zelfverzekerdheid én weerbaarheid.

Daarnaast wordt het je ook niet altijd makkelijk gemáákt. Ondanks langdurige en soms slopende processen, machtsspelletjes en stevige en soms intimiderende reacties van burgers moeten volksvertegenwoordigers, lokale bestuurders en ambtenaren hun rug recht houden en staan voor de lokale zaak, ook als niet iedereen daar blij mee is. Wie niet weerbaar is, loopt de kans onder deze druk te bezwijken. Ook de burger gaat steeds vaker over de schreef bij het benaderen van de politiek. Raadsleden, burgemeesters en wethouders maar ook ambtenaren krijgen steeds vaker te maken met agressie of zelfs geweld. Ook de kans op bedreiging uit het criminele circuit wordt groter.

Voor de lokale ambtenaar en bestuurder is het zaak om zich mentaal weerbaar op te kunnen stellen. Ondanks langdurige en soms slopende processen, machtsspelletjes en stevige en soms intimiderende reacties van burgers moeten de lokale bestuurders en ambtenaren hun rug recht houden en staan voor de lokale zaak, ook als niet iedereen daar blij mee is. Wie niet weerbaar is, loopt de kans onder deze druk te bezwijken.

Hoe kunnen ambtenaren en bestuurders ervoor zorgen dat zij voldoende mentale weerbaarheid opbouwen om overeind te blijven in de gemeentelijke organisatie. Hoe gaan ze om met agressieve en intimiderende burgers? Welke aanpak is in welke situatie geschikt?

Op 11 oktober aanstaande, in Zwolle organiseert Binnenlands Bestuur in samenwerking met IZA: de zorgverzekeraar voor gemeenten, provincies en waterschappen een inspiratiemiddag Mentale weerbaarheid in de gemeente.

Meer weten of je aanmelden, klik hier.