Bijeenkomst

Gemeentes zijn géén koekjesfabrieken

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kunnen we stemmen op lokale politici die lokaal besluiten nemen, steeds meer besluiten omdat er meer verantwoordelijkheid bij de gemeente ligt. Twee recente boeken leggen uit hoe het er in de gemeente aan toe gaat en komen met tips. In het programma Gemeentes in De Balie zijn géén koekjesfabrieken leggen journalist Chris Aalberts en John Bijl de ideeën langs de meetlat.

Redactie - 11 maart 2018
De auteurs op een rij: Wim Voermans en Geerten Waling met Martijn Bolkestein en Meindert Fennema (Foto: Periklesinstituut)

In februari verschenen twee boeken over gemeentepolitiek. Dorpspolitiek, door Martijn Bolkestein en Meindert Fennema, en Gemeente in de genen, door Wim Voermans en Geerten Waling. Beide boeken zijn kritisch over de staat van de lokale democratie – lage opkomsten, gekrakeel, intriges, onwil, onvrede, schaalvergroting, decentralisering, technocratisering en mismanagement.

Maar de gemeente is een onmisbaar onderdeel van onze democratie. En problemen zijn er om op te lossen. En die oplossingen zijn er genoeg – met voorbeelden uit het verleden en uit het buitenland, van de gekozen burgemeester tot het stoppen van de schaalvergroting; van terug naar oorsprong tot grote hervorming.

De vier schrijvers leggen elk een oplossing voor aan de jury en het publiek – dat uiteindelijk mag stemmen. De jury bestaat uit Chris Aalbers en John Bijl.