In de media

Wat maakt iemand een goed gemeenteraadslid?

Het beste raadslid van Nederland. Met die zoektocht starten de Volkskrant, campagnebureau BKB en omroep WNL de verkiezing voor het Beste Raadslid. Maar wat maakt iemand tot een goede lokale volksvertegenwoordiger?

Redactie - 14 februari 2018
De raadzaal van Den Haag (foto: Periklesinstituut)

Lokale politici die zich vier jaar lang inzetten voor de plaatselijke publieke zaak blijven vaak onzichtbaar. Die mensen willen we in het zonnetje zetten’, legt mede-organisator Erik van Bruggen (BKB) uit aan de Volkskrant. Raadsleden verdienen meer waardering dan ze nu krijgen. ‘Als de gemeenteraad een verstandig besluit neemt, hoor je daar niemand over, want dat verwacht iedereen. Als er iets misgaat, is het opeens nieuws. Want nieuws, dat is wat afwijkt.’

Bijl zag driehonderd gemeenteraden vergaderen en volgens hem valt het reuze mee met de staat van de lokale democratie. ‘Onvoldoendes deel ik zelden uit. Slechts 5 procent is belabberd, 5 procent is uitstekend.’ En goede raadsleden spelen daar natuurlijk een belangrijke rol in.

Slechts 5 procent is belabberd, 5 procent is uitstekend

Goede raadsleden zijn in staat om uit te leggen dat het om jou draait, vindt Bijl. ‘In een goede gemeenteraad heb je op de publieke tribune het gevoel dat het over jou gaat. In andere gemeenten zijn raadsleden schaduwambtenaren geworden. Ze zijn te veel bezig zijn met de notitie van de wethouder en te weinig met elkaars argumenten. Dan marginaliseer je jezelf tot commentaar in de kantlijn van een collegestuk.’

Dat betekent minder stukken lezen, meer met mensen praten. Als het over ouderenzorg gaat, zegt hij, begin dan niet bij de beleidsnotie maar bel eerst een ouderenorganisatie. ‘Of nog beter: een oudere. Zo voelen mensen zich gehoord en worden je argumenten bovendien overtuigender.’

Gezond verstand, betrokkenheid, oog hebben voor de belangen van inwoners en je vooral niet laten opslokken door regels en procedures. Dat zijn volgens directeur Henk Bouwmans van Raadslid.nu de kwaliteiten van een goed raadslid, zegt hij tegen de krant. ‘Je moet opvattingen en gevoelens vanuit de samenleving het gemeentehuis binnenhalen.’