In de media

‘Raad Amsterdam moet legitimiteit en wenselijkheid wel uit elkaar houden’

Bij de raadsvergadering over de zogeheten grijze campagne van Eberhard van der Laan moet de gemeenteraad goed opletten over de lijn van het debat, vindt John Bijl. ‘De raad moet legitimiteit en wenselijkheid van de zogeheten grijze campagne wél uit elkaar houden,’ waarschuwt hij vandaag in Dagblad Metro.

John Bijl - 30 oktober 2017
Eberhard van der Laan (foto: Wikimedia Commons)

Komende donderdag, op 2 november, debatteert de gemeenteraad van Amsterdam over de zogeheten grijze campagne. Met dit plan stelde voormalig Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan voor om met anonieme filmpjes op het internet radicalisering te bestrijden.

Het plan zelf is omstreden. De gemeente zou niet kenbaar maken dat de overheid achter de filmpjes zit. Ook de democratische legitimering blijkt slecht geregeld. Zo zijn noch raad of andere collegeleden op het plan door Van der Laan op de hoogste gesteld.

Dat had wel gemoeten. ‘Het is de vraag of je zo’n geheim ‘Black Ops’-project mag uitvoeren,’ vindt Bijl. Hij hoopt wel dat de debatterende raadsleden in staat zijn wenselijkheid en legitimiteit te scheiden. ‘De website is eerst of Van der Laan hier wel geld aan mócht uitgeven. Dat zijn twee vragen waarvan ik hoop dat ze in het debat niet door elkaar worden gehaald.’