Nieuwsbericht

Leven lang leren, ook voor griffiers

‘Burgemeester-zijn is een eenzaam beroep,’ sprak gouverneur Theo Bovens in Venlo. ‘Maar dat geldt zeker ook voor griffiers.’ Bovens opende vrijdag het Griffierscongres, de jaarlijkse bijeenkomst van de Vereniging voor Griffiers (VvG). De dag stond in het teken van leren.

John Bijl - 10 oktober 2016

Het griffiersvak is niet oud, pas bij de dualisering van het gemeentebestuur in 2002 ontstond ook de griffier. Na de eerste jaren vooral aandacht te geven aan processen en procedures is de griffier uitgegroeid tot een spil in het lokale bestuur — met een rol als ondersteuner, coach én bewaker van de democratie.

Het Periklesinstituut verzorgde voor de griffiers twee workshops. In Een goed gesprek met de Mystery Burger verzamelde Bart Cosijn vragen en thema’s en legde ze voor aan John Bijl. Hij zag alleen al voor zijn rubriek meer dan tweehonderd gemeenteraden en provinciale staten vergaderen.

Zijn observatie is dat heel veel gemeenteraden niet helemaal snappen dat ze een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben en het debat met onvoldoende diepgang voeren. Hij gaf tips om dat te verbeteren. In de workshop Ruzie in de raad, stennis in de staten gaven Liesbeth Tettero en John handvatten hoe om te gaan wanneer een politiek conflict ontspoord — en de personen belangrijker worden dan de inhoud.