Nieuwsbericht

Minister Plasterk maakt werk van raadsleden en agressie

Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, heeft maatregelen in gang zijn gezet om tot een integrale aanpak van agressie en geweld tegen politici te komen. Dit zegt hij naar aanleiding van Kamervragen van Manon Fokke (PvdA), naar aanleiding van het door het Periklesinstituut uitgevoerde onderzoek.

John Bijl - 13 april 2016
Ronald Plasterk / Foto: BZK

Fokke stelde deze kamervragen aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van het onderzoek van het Periklesinstituut over hoe raadsleden omgaan met agressie, bedreiging en geweld.

‘De aanbevelingen van het Periklesinstituut sluiten over het algemeen goed aan bij hetgeen vanuit de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie wordt gesignaleerd’, aldus Plasterk. Verder vindt de minister het zorgelijk dat raadsleden van mening zijn dat het bij de functie hoort. Agressie en geweld op het werk zijn onacceptabel, aldus de Minister. De Minister adviseert raadsleden altijd (intern) melding te maken en in het geval van (mogelijk) strafbare feiten – zoals bedreiging en fysiek geweld – aangifte te doen bij de politie.

Lees hier de kamervragen en antwoorden naar aanleiding van het onderzoek van het Periklesinstituut. Meer over het onderzoek zelf vind je hier.