In de media

Was het noodbevel in Luttelgeest terecht?

Het weren van journalisten moet kunnen, zegt hoogleraar bestuurskunde Wim Derksen. Dat moet het niet, zegt John Bijl van het Periklesinstituut. Binnenlands Bestuur zet hun standpunten uiteen.

Redactie - 3 februari 2016

Voor een informatiebijeenkomst op vrijdag 30 januari vaardigde burgemeester Aucke van der Werff een zogeheten noodbevel af. Met dit besluit was het mogelijk om in een straal van vijf kilometer journalisten en ander media-personeel te weren. ‘Ik kan het bevel me goed voorstellen,’ zegt hoogleraar Wim Derksen. ‘Een te verregaand middel,’ vindt John Bijl. Hij vond het besluit – en de manier waarop commissaris Leen Verbeek zijn steun ervoor uitsprak – ook beledigend richting de journalistiek.

Ook over de gevolgen van het besluit verschillen Derksen en Bijl van mening. ‘Je moet het gevaar voor de democratie nou ook weer niet overdrijven,’ vindt de hoogleraar. Politiek commentator Bijl wees al eerder op het belang van duiding en legitimering bij politieke besluiten.