Maasdonk Mystery Burger
Mystery Burger

Gemeentegrenzen aan gezelligheid

Wat een gezellige boel, vorige week in Maasdonk. De raadsleden worden hartelijk ontvangen door de gemoedelijke, vrolijke burgemeester. Dus daar is Dick Passchier heen gegaan! Uw weet wel, de goedlachse presentator van NCRV’s Stedenspel. In die tvshow namen steden het tegen elkaar op — en het liep altijd goed af, want iedereen was een winnaar. Ook als je had verloren. Ironisch genoeg loopt het bij het debat over de aanstaande herindeling anders – de gemeentes Maasdonk en Bernheze willen samen verder – en is het de spelleider die het maar moeilijk heeft.

John Bijl - 12 maart 2012

Die spelleider, de voorzitter van de raad, is namelijk ook de portefeuillehouder. Na zijn toelichting op de stand van zaken, stelt Jolanda Schneider (CDA) hem een eenvoudige vraag: ‘hoe is het met de communicatie met burgers?’ ‘Hoe bedoelt u?’ reageert burgermeester Augusteijn al voorzichtig. ‘Ik bedoel in de volle breedte,’ voegt Schneider toe. ‘Het is oorverdovend stil op dit punt.’

Augusteijn antwoordt enigszins verontwaardigd. ‘We hebben intensief met burgers gesprekken gevoerd,’ vindt de burgemeester, ‘we zitten er midden in.’ Dat schiet vooral Jan van Hoek (Dorp Vinkel) in het verkeerde keelgat. ‘Waar zijn de stukken dan?!’ roept hij in de microfoon, ‘niemand weet iets.’ Augusteijn wordt monotoon. ‘Misschien moeten we meer doen.’ Het sust Van Hoek niet. ‘De raad heeft er vijf keer in 15 maanden op aangedrongen en er is niks.’ Burgemeester Augusteijn reageert, maar feitelijk met niet anders dan ‘nietus’. ‘Wellus,’ zegt Van Hoek weer.

Enfin.

De rest van de raad ziet het schouwspel maar aan. Een gezamenlijk debat over of de communicatie voor de inwoners van Maasdonk goed verloopt, is het niet meer. Zelfs de oorspronkelijke vragensteller Jolanda Schneider doet niet meer mee. Het is het ongelijk tussen Augusteijn en Van Hoek die, zoals wel meer bij discussies, zonder oplossing of uitspraak maar mét wederzijdse onvrede wordt afgesloten.

Daarom is de onafhankelijk voorzitter zo belangrijk. Door het gesprek via hem te laten verlopen, dwingen de raadsleden zich niet tot één maar tot allen te richten. En zonder voorzitter zoals feitelijk woensdag in Maasdonk, verwordt het debat met allen al snel een discussie met twee.

Deze Mystery Burger is niet eerder gepubliceerd.

Maasdonk

Oppervlakte
36,37 km2
Aantal inwoners
11.213
Aantal raadszetels
15
Samenstelling
CDA (4), Dorpsbelangen (4), Partij Maasdonk (4), Vooruitstrevende Partij Maasdonk (2), Dorp Vinkel (1)
Burgemeester
Roel Augusteijn
Aantal wethouders
3