In de media

‘De Algemene Beschouwingen zijn ergerlijk’

Het ging er hard aan toe dit jaar tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Harde woorden vlogen over en weer. Debatdeskundige John Bijl legt uit wat de juiste etiquette had moeten zijn in de Tweede Kamer.

Redactie - 23 september 2011
De plenaire zaal van de Tweede Kamer (Foto: Wikimedia Commons)

‘Een van de belangrijkste zaken in een politiek debat is dat het duidelijk wordt voor het volk wat er aan de hand is en waarom bepaalde beslissingen worden genomen, legt John Bijl uit. Maar politici lijken te veel bezig met elkaar. ‘Bij de Algemene Beschouwingen van dit jaar werd het af en toe een welles-nietes spelletje tussen de verschillende partijleiders.’ Dat is geen dat, vindt Bijl. ‘Geef duidelijk je mening wanneer je iets zegt en daag de andere debateerder daarbij uit. De bedoeling van een politiek debat is het helder krijgen van punten waarover de meningen kunnen verschillen.’

Bij de interrupties gaat het vooral mis. ‘De interruptiemicrofoon werd dit jaar tijdens de Beschouwingen belachelijk vaak gebruikt voor niet-toedoende zaken en opmerkingen.’ Ergerlijk, maar vooral slecht voor het debat én het aanzien van de politiek. ‘Het doel van de microfoon is om aan de spreker uitleg te vragen of deze uit te dagen over het onderwerp.