Wat gebeurt er als de stemmen staken? Wat is een interpellatie en wanneer gebruik je ‘m? Wanneer en hoe dien je een motie in? Of moet het een amendement zijn? En hoe zit het eigenlijk met de geheimhouding? Voor de spelregels van de politieke besluitvorming is zijn er de Gemeente- en Provinciewet, het reglement van orde en natuurlijk Grondwet, AWB en Kieswet. Ze komen allemaal aan bod in de Gemeentewetpubquiz!
Vertellen dat de regels er zijn, is meestal niet genoeg. Het is onze ervaring dat bij raads- en Statenleden de Gemeente- of Provinciewet of zélfs het reglement van orde niet op de hoek van het bureau ligt. Met de Gemeente- of Provinciewetpubquiz leren de deelnemers op speelse wijze deze regels kennen en leren ze het beláng van de regels. Zodat ze zien wanneer ze het RvO of de wet er bij moeten pakken. Daarnaast laten we ze zien welke instrumenten — van mondelinge vraag tot interpellatie — de raad tot zijn beschikking heeft. Én hoe ze te gebruiken.
Het programma van ongeveer anderhalf uur is prima te combineren met een langere training! Bijvoorbeeld als afsluiter van een retraite of seizoensopening of -afsluiting. Eventueel kan het programma ook met een kortere training of bijvoorbeeld een lezing worden gecombineerd.
De deelnemers verdelen zich, zoals het hoort bij een Pubquiz, eerst in teams. In drie rondes krijgen ze steeds zes vragen. We verzamelden de mooiste anekdotes, filmpjes en andere voorbeeld hoe de Gemeentewet de raad helpt zijn rol uit te oefenen, maar ook hoe minder grip op stemprocedures, verkeerd ingediende moties en onduidelijke afspraken een raadsvergadering goed in de weg kan zitten.
Na afloop van elke ronde krijgen de deelnemers de antwoorden én een toelichting waar ze de achtergrond, bedoeling en effecten van de regels of de wet te zien krijgen. Zodat ze niet alleen zien dat die regel er is, maar ook waaróm die regel er is.
Een wedstrijd heeft een winnaar en de leden van het winnende team krijgen een Certificaat. De belangrijkste regels krijgen alle deelnemers nog eens in een leeswijzer.