Virtueel vergaderen is anders dan fysiek vergaderen. Je ziet minder van elkaar en de aandachtspanne is veel korter. Deelnemers praten al snel door elkaar heen, verliezen de draad van de vergadering en voor je het weet zit de helft z’n mail te checken of Farmville te spelen.
Het vraagt het andere vaardigheden van volksvertegenwoordigers: korter spreken, signaalwoorden gebruiken en helder toewerken naar de gevraagde beslissing. En om de vergadering overzichtelijk te houden, moet er minder geïnterrumpeerd worden — en dus moet je leren hoe je je reactie wél kwijt kunt.
In de training is er vooral aandacht voor het verbeteren van de kwalitatieve interactie. Hoe ga je zo goed mogelijk in op de standpunten van de andere fracties? Hoe vat je goed samen? Ook laten we zien hoe je je opmerkingen voor de tweede termijn bewaart, in plaats van ze direct als interruptie te plaatsen, en waarom dat in een virtuele vergadering effectiever is. Kortom, we helpen de raad om óók in een virtuele vergadering naar een gezamenlijke afweging toe te werken en daarmee de politieke besluitvorming te verbeteren.
Met een korte online inventarisatie vragen we de deelnemers zelf wat ze moeilijk vinden aan het virtueel vergaderen én wat ze zouden willen leren. De resultaten bespreken we in een voorgesprek. Zo stellen we samen een op maat gemaakt programma voor de training vast.
De training bestaat uit twee blokken van anderhalfuur waar we plenaire presentatie afwisselen met meer interactieve vormen: testvragen, voorbeelden uit andere gemeenten en opdrachten in deelgroepen. Deelnemers krijgen feedback op hun presentaties, oefenen met virtueel betogen en virtueel vragen stellen en we simuleren een heuse raads- of Statenvergadering.
Na afloop ontvangen de deelnemers natuurlijk het Handboek Virtueel Vergaderen voor Volksvertegenwoordigers mét de Snel aan slag-gids. Daarnaast krijgen ze modellen en taakhulpen, bijvoorbeeld om het korter en levendiger betogen zelf voor te bereiden of interrupties uit te stellen. Daarnaast helpen we bijvoorbeeld graag met het evalueren van de eerstvolgende raads- en/of commissievergadering!
In opdracht van het programma Democratie in Actie van BZK en VNG schreven John Bijl en Victor Vlam van het Periklesinstituut het Handboek virtueel vergaderen voor volksvertegenwoordigers. Het gaat niet alleen in op de beperkingen van vergaderen in een virtuele omgeving maar vooral hoe je in een videovergadering een politiek overleg of debat voert.
Het bevat uitleg en toelichting maar ook een praktische Snel aan de slaggids voor je eerste virtuele vergadering én een evaluatieformulier om de volgende nóg beter te laten zijn. Bekijk het boek hier.