Waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer van Waalre stuurde per ongeluk formatie-informatie naar de verkeerde persoon. Geen misdrijf, wel ‘dom’, vinden raadsleden. ‘Maar de vraag is niet of het strafbaar is, maar of het fatsoenlijk is’, zegt John Bijl.
Een appje dat niet naar een journalist gaat, maar op Twitter belandt: dat overkwam Jan Boelhouwer, waarnemend burgemeester van Waalre. Zijn bericht over mogelijke ministersposten voor Kaag en Hoekstra had nooit het publieke domein mogen bereiken, vinden veel raadsleden. ‘Dom’ is het oordeel dat breed wordt gedeeld, maar over de ernst van de zaak lopen de meningen uiteen.
Boelhouwer verdedigt zich door te zeggen dat hij geen vertrouwelijke informatie doorgaf. Maar dat is volgens John Bijl niet de kern van de zaak. ‘We kennen zijn bron niet, misschien deed hij niet meer dan het verspreiden van een roddel. Maar waar het om gaat, is de vraag of wat hij deed fatsoenlijk is. En waarom hij zijn mond niet hield.’
Dat oordeel wordt zwaarder omdat Boelhouwer eerder zélf fel uithaalde tegen lekgedrag. In 2020 noemde hij een lek uit de vertrouwenscommissie ‘een ernstige vorm van psychopathie’. ‘Zulke zware woorden, terwijl hij zelf psycholoog is. Toen had de raad hem al naar huis moeten sturen. En nu lekt hij zelf. Wat zegt dat over hem?’, vraagt Bijl zich hardop af. ‘Als ik raadslid was, zou ik hem vragen de eer aan zichzelf te houden.’
Niet alle raadsleden willen zover gaan. Volgens sommigen heeft het incident ‘niets met Waalre te maken’ en is het vooral ‘dom en onverstandig’. Toch klinkt ook bij hen bezorgdheid over het beeld dat dit oproept, juist omdat Boelhouwer is aangesteld om rust te brengen na eerdere bestuursproblemen.