In de media

Verschuivingen in Nissewaardse raad zijn ‘Goed voor de democratie’

De gemeenteraad van Nissewaard kent opnieuw een verschuiving nu raadslid Esther Mensink-Boers uit de coalitiepartij Nissewaard Lokaal is gestapt en zich heeft aangesloten bij oppositiepartij VOOR Nissewaard. Eerder vertrok oud-wethouder Léon Soeterboek uit onvrede bij ONS, de grootste coalitiepartij. Deze ontwikkelingen brengen de coalitie op een krappe meerderheid van 19 tegen 18 zetels, meldt AD.

Redactie - 17 januari 2023
De raadzaal in Spijkenisse (foto: Periklesinstituut)

Volgens gemeentepolitiekdeskundige John Bijl van het Periklesinstituut brengt de nieuwe situatie uitdagingen met zich mee voor het college van burgemeester en wethouders. ‘Er hoeft maar één raadslid van de coalitie ziek of op vakantie te zijn en de stemmen staken. Bij meerdere afwezigen kan een voorstel zelfs sneuvelen.’ Tegelijkertijd ziet Bijl hier een kans voor de democratie. ‘Een college dat vier jaar lang op een veilige meerderheid kan rekenen zonder serieus debat met de oppositie, werkt niet democratisch. Nu moeten ook oppositiepartijen worden overtuigd om een voorstel door te laten gaan.’

De politieke verschuivingen passen in een bredere trend. In de vorige raadsperiode (2018-2022) wisselden in bijna de helft van de Nederlandse gemeenten raadsleden van partij. Ook nu lijkt die trend zich voort te zetten. Sinds de installatie van de nieuwe raad in Nissewaard, tien maanden geleden, zijn al meerdere raadsleden van fractie gewisseld of gestopt. Nooit eerder waren er in zo’n korte tijd zoveel verschuivingen binnen de raad van Nissewaard en haar voorgangers Spijkenisse en Bernisse.

De vraag blijft of de huidige coalitie standhoudt of dat de krappe meerderheid tot verdere politieke dynamiek leidt in de komende raadsperiode.