In de media

Aantal wethouders stijgt door politieke versnippering

Door de versplintering in gemeenteraden worden er steeds meer wethouders benoemd. Uit onderzoek van PZC blijkt dat sinds de gemeenteraadsverkiezingen ruim 1300 wethouders zijn aangesteld, ongeveer tachtig meer dan vier jaar geleden.

Redactie - 11 juli 2022
Een stembiljet (foto: Periklesinstituut)

Volgens John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, is deze groei niet altijd inhoudelijk te verantwoorden. ‘Het is potsierlijk: iedereen wil een eigen poppetje in het college.’ Griffiers en bestuurders wijzen er echter op dat het takenpakket van gemeenten ook groeit, bijvoorbeeld door de energietransitie en stikstofmaatregelen.

In sommige gemeenten leidt de toename van wethouders tot felle kritiek. In Amersfoort groeide het aantal wethouders in korte tijd van vijf naar acht, met bijbehorende kosten. Oppositiepartijen noemen dit onverantwoord. ‘Deze mensen zijn niet aangenomen omdat ze nodig waren, maar om tegemoet te komen aan de wensen van de coalitiepartners,’ stelt Denk-fractievoorzitter Tahsin Bülbül.

Naast de stijging in het aantal wethouders valt ook op dat in 83 gemeenten uitsluitend mannelijke wethouders zijn benoemd. In grote gemeenten als Enschede en Westland bestaat het bestuur enkel uit mannen. Dit staat in schril contrast met de landelijke politiek, waar diversiteit in besturen juist steeds meer wordt benadrukt.