Nieuwsbericht

Roosendaalse raad blikt kritisch terug op eigen functioneren

Onderzoek Periklesinstituut legt vinger op zere plek: langdradig, afstandelijk en te weinig gezamenlijk

John Bijl - 24 maart 2022
Een woordwolk uit de enquête onder de raadsleden (beeld: Periklesinstituut)

De Roosendaalse gemeenteraad kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen bestuursperiode. In een evaluatieonderzoek van het Periklesinstituut, dat in opdracht van de raad werd uitgevoerd, geven raads- en burgerraadsleden scherpe feedback op het eigen functioneren. Vooral de vergadercultuur en het gebrek aan verbinding met de samenleving worden genoemd als pijnpunten.

Uit het onderzoek blijkt dat raadsleden moeite hebben met de wijze waarop politieke verschillen zich vertalen naar coalitie-oppositiepatronen. Hoewel het bestuursakkoord van 2018 nog sprak van de ambitie om als één raad te opereren, ervaren veel deelnemers aan het onderzoek nog altijd een wij-zij-dynamiek die een open debat belemmert.

Opvallend is hoe raadsleden hun eigen vergaderingen typeren: ‘langdradig’ wordt met afstand het vaakst genoemd, gevolgd door ‘lang’, ‘constructief’ en ‘zakelijk’. Ook over de relatie met de samenleving zijn de oordelen niet mals. Termen als ‘afstandelijk’, ‘onwerkelijk’, ‘nalatend’ en ‘onvolwaardig’ tekenen het beeld van een raad die de verbinding met inwoners onvoldoende weet te maken.

Volgens het Periklesinstituut speelt de coronacrisis daarin een verzachtende rol. ‘De helft van deze bestuursperiode konden er niet of nauwelijks publieksbijeenkomsten worden georganiseerd’, zo staat in het rapport. Tegelijkertijd onderstreept het onderzoek het belang van actieve reflectie en gezamenlijke leerprocessen.

De aanbevelingen zijn dan ook vooral gericht op de toekomst: het verbeteren van het raadsdebat, het bewust doorbreken van tegenstellingen en het opnieuw vormgeven van het contact met de stad. Een uitnodiging aan de nieuwe raad om het ambt van volksvertegenwoordiger niet alleen inhoud te geven, maar ook gezicht.