In de media

‘Raad Zeewolde heeft de capaciteit niet voor dit besluit’

Komt het grootste datacenter van Europa in Zeewolde? Het besluit daarover kwam te liggen bij de Zeewoldendse gemeenteraad. Ondanks de bovenregionale en zelfs boven nationale gevolgen ervan. ‘Eigenlijk is dat gek,’ zegt John Bijl tegen Nieuwsuur.

Redactie - 17 december 2021
John Bijl in Nieuwsuur

Om aan de behoefte steeds meer data snel beschikbaar te hebben, wil sociale media-0gigant Meta (van Facebook en Whatsapp) een enorm datacenter op Flevoland neerzetten, in de gemeente Zeewolde. ‘Het is een enorm complex besluit,’ zegt John Bijl in een daarvoor aangewend item van Nieuwsuur. ‘Financieel complex, maar ook bestuurlijk complex,’ legt hij uit. ‘Daarnaast is he college enthousiast dus zul je ook zelf informatie moeten verzamelen.’

Daar is de raad niet toe in staat, vindt Bijl. ‘De negentien raadsleden zijn enorm onderbemand,’ zegt Bijl. ‘Met waarschijnlijk 1,6 fte aan ondersteuning voor de hele raad en een maand tijd moeten ze een enorm complex besluit nemen.’ Bijl pleit ervoor dat het Rijk raden helpt bij dit soort besluiten, bijvoorbeeld door ze budget voor ondersteuning te bieden.

Ondanks de gebrekkige ondersteuning stemde de raad toch in met de komst. Of het datacenter er komt is overigens niet zeker. De raad stemde dan wel in, maar bouwvergunningen moeten nog worden aangevraagd. Ook de Kamer wenst de discussie over de wenselijkheid van grote datacentra te starten. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de vergunningen, zegt Bijl tegen het radioprogramma Met het Oog op Morgen. ‘Het is geen groen licht, hooguit een groen lampje.’