In de media

‘Raadsleden spiegelen zich aan slechte sfeer Tweede Kamer’

Alleen al de afgelopen weken kende de Tweede Kamer meerdere aanvaringen. Tijdens Kamervergadeingen wordt er op de man gespeeld en verliezen leden én voorzitters hun kalmte. De Tweede Kamer zet daarmee de toon voor het debat in de gemeenteraad, zegt John Bijl op NPO Radio 1.

John Bijl - 11 december 2021

‘Politieke verhoudingen lijken soms meer op vijandschap gebaseerd,’ zegt Bijl. Hij sprak met Mischa Blok en Toine van Peperstraten in hun Radio 1-programma Toine & Blok. Bijl ziet het debat in gemeenteraden verruwen. De manier waarop de Tweede kamer debatteert speelt daar een rol in, denkt hij. ‘Defacto is de Tweede Kamer het hoogste politieke orgaan van het land. Dat zien mensen toch als voorbeeld.’

Ook sociale factoren spelen een rol. ‘De verzuiling is toch echt wel voorbij. Partijen zijn al ruimt twintig jaar op zoek naar een nieuwe achterban. Je ziet daardoor veel meer profileringsdrang en ellebogenwerk, ook op het niveau van de gemeenteraad,’ zegt hij. Verder speelt de ruwe toon op sociale media een grote rol. ‘Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om een fatsoenlijk debat te voeren in de raad als je elkaar net voor domme sukkel hebt uitgemaakt in een tweet.’

Deze verruwing gaat ten koste va het debat. ‘Raadsleden luisteren niet meer naar elkaar als ze zo optreden. En dat is toch de essentie van democratie.’ Ook levert het gescheld minder legitimiteit voor politieke beslissingen op. ‘De inhoud van het debat raakt steeds verder op de achtergrond. De ruzie blijft hangen, ook in de media. En kiezers hebben nu eenmaal minder vertrouwen in politici die alleen maar ruzie zoeken.’