In de media

‘Rijk moet gemeenteraad Zeewolde ondersteunen’

De gemeenteraad van Zeewolde staat voor een belangrijk besluit. Sociale media-gigant Meta, van ondermeer WhatsApp en Facebook, wil een groot datacentrum bouwen in de gemeente. Is de gemeenteraad wel in staat om het voorbereidende werk te doen?

John Bijl - 7 december 2021

‘Gemeenteraadsleden in Zeewolde worden geacht hun werk in act tot tien uur per week te doen,’ zegt Bijl. ‘Facebook komt met een leger accountants en advocaten. Dat is niet te doen.’

De gemeenteraad zou zelf ondersteuning kunnen organiseren, bijvoorbeeld door zelf adviseurs in te schakelen. ‘Maar dat gaat van de toch al krappe gemeentelijke begroting af,’ legt Bijl uit. Hij vindt dat het Rijk meer verantwoordelijkheid moet nemen. Bijvoorbeeld door de Zeewoldse raad te ondersteunen. ‘Dit project heeft bovenregionale consequenties, dus het Rijk hoort er bij betrokken te zijn.’

Daarnaast kan het besluit van Zeewolde een landelijk precedent scheppen. Dan is er wetgeving nodig, vindt Bijl. ‘En die wordt gemaakt door regering en parlement, daar zou je de raad van Zeewolde niet mee in moeten zepen,’ vindt Bijl.