Nieuwsbericht

Alle regels in het handboek voor raadsleden

Het raadslidmaatschap is natuurlijk voor iedereen weggelegd. Toch zit het werk vol regels en procedures. De nieuwste editie van het Handboek Raadsleden is een belangrijk naslagwerk om ze te begrijpen en te gebruiken.

Natalie Bosch - 17 september 2021

De gemeentewet, het reglement van orde, raadsinstrumenten en oh ja, de begroting en het Besluit Begroten en Verantwoorden. Het raadswerk zit bomvol techniek die zelfs een ervaren raadslid kan laten duizelen. Met het Handboek Raadsleden pogen de auteurs orde te scheppen en zo de raadsleden te ondersteunen in hun belangrijke volksvertegenwoordigende werk.

Handige checklisten, praktische tips van ervaren raadsleden, raadsgriffiers, wethouders, burgemeesters en tot slot een uitgebreide begrippenlijst maken dit Handboek tot een unieke gereedschapskist waarmee zowel net gekozen volksvertegenwoordiger als ervaren Raadsleden aan de slag kunnen. Peter van den Berg, Dorien van der Kamp en Trudy Veeninga vormde de redactie van het boek. Voor elk onderdeel zochten ze een expert als auteur.

John Bijl, directeur bij het Periklesinstituut en columnist bij Binnenlands Bestuur, schreef het voorwoord voor het Handboek. ‘Het raadslidmaatschap is prima in te vullen door vanaf je installatie in de tobbe te stappen en je in de wildwaterbaan van vier jaar mee te laten voeren,’ schrijft hij. ‘Maar of je daarmee aan de knoppen van het gemeentebestuur zit? Nee. Niet echt.’

Het Handboek geeft lokale volksvertegenwoordigers handvatten bij de uitvoering van hun taken en verantwoordelijkheden. ‘De wet- en regelgeving van het raadswerk zijn de beste garantie voor democratie en goed democratisch bestuur — en die regels staan in dit handboek,’ legt Bijl uit.

Op 17 september 2021 werd het Handboek feestelijk uitgereikt in de gemeentehuizen van Gouda en Nieuwkoop en Overbetuwe. Het is verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel.