Bijeenkomst

‘Raad heeft het gezag zelf in de hand’

Gemeenteraden laten te veel zaken zelf op hun beloop, zegt John Bijl in zijn lezing Het gezag van de raad. Raden doen er goed aan om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen. En zo de bestuurscultuur zelf vorm te geven. De lezing is nu terug te zien.

Redactie - 20 mei 2021
John Bijl tijdens de lezing (Foto: Ruurd Palstra via Twitter)

Wanneer de gemeenteraad zijn gezag wil vergroten, moet de raad zelf invulling geven aan onderwerpen als informatieplicht, bestuurscultuur, wijze van debatteren en wat voor type college de raad wenst. Met die boodschap opende John Bijl zijn lezing in de reeks Het gezag van de raad. In de serie lezingen worden wetenschappers en deskundigen op het gebied van democratie en lokaal bestuur gevraagd te spreken over hoe de raad een betere positie kan krijgen.

‘Ik hoor te vaak dat de ‘de raad’ niet bestaat,’ houdt Bijl het publiek voor. ‘Ook van raadsleden, dan heeft men het over fracties en over partijen.’ Volgens Bijl gaat men dan voorbij aan de verantwoordelijkheid van het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. ‘Die verantwoordelijkheid is ook nog eens groter dan die van de Tweede Kamer. De gemeenteraad gaat zélf over de bestuurscultuur en alle aspecten ervan, maar laat bijna alles op z’n beloop.’

Bekijk de lezing in z’n geheel hieronder terug.