In de media

Zelf iets veranderen, dat is wat ieder raadslid wil

Raadsleden zijn onderbetaald, overwerkt, en ondergewaardeerd. En toch is het de moeite waard. Het Fries Dagblad spreekt drie lokale politici over hun uren en hun werkzaamheden. John Bijl legt uit dat het op deze manier niet effectiever kan. ‘Democratie en efficiëntie zullen elkaar toch altijd in de weg zitten.’

Redactie - 13 maart 2021
Gemeenteraad Tytsjerksteradiel

Minder vergaderen? Volgens Bijl is het niet de oplossing.

Het efficiëntst is als iedereen doet wat één persoon besluit, maar dat is niet de samenleving die we moeten willen.

Het aantal raadsleden zou moeten worden uitgebreid, vindt Bijl, zodat de taken beter kunnen worden verdeeld.

Bij de herindelingen van 2017 (voor zeven gemeenten) verdwenen in Fryslân bijvoorbeeld vijftig zetels. Bijl: ‘Terwijl het om hetzelfde gebied gaat. Het takenpakket is dus uitgebreid, maar er zijn geen mensen bijgekomen. Intussen gaat het er wel om of oma nog steunkousen krijgt van de gemeente. Zulke besluiten zijn met meer afstand genomen dan raadsleden lief is.’