In de media

Amsterdam overweegt stemrecht voor 16- en 17-jarigen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2021 zijn 16- en 17-jarige Amsterdammers ook welkom. ‘Ze zijn volwaardige deelnemers van de samenleving,’ zegt John Bijl vandaag in het Parool. Het voorstel om deze jongeren mee te laten stemmen lijkt een meerderheid te hebben in de gemeenteraad.

Redactie - 10 maart 2021
Amsterdam overweegt stemrecht voor 16- en 17-jarigen (Foto: Jakob van Vliet / Parool)

De aanpassing van het stemrecht gaat gelden voor de Stadsdeelverkiezingen. Het kiesrecht voor gemeenteraden is vast gelegd in de Kieswet, maar voor de decentrale raden van Amsterdam mag de raad zelf bepalingen in de verordeningen opstellen.

John Bijl, deskundige lokale democratie bij het Periklesinstituut, vindt het de hoogste tijd dat 16- en 17-jarigen bij de verkiezingen worden betrokken. Hij reageert vandaag in Het Parool.

De kiesdrempel is ook al eens verlaagd van 21 naar 18 jaar, dus het is geen vreemde suggestie. Deze groep werkt vaak, betaalt belasting en doet op allerlei manieren mee in de samenleving. Politieke participatie hoort daarbij.

Bijl verwacht niet dat de impact op de uitslag groot zal zijn. Al eerder vierde de gemeente Rotterdam het stemrecht voor 16- en 17-jarige voor de stadsdelen in. De evaluaties laten zien dat de uitslagen niet wezenlijk veranderen. ‘Zoveel wijkt het immers niet af van wat 18-35 stemt,’ ligt John op Twitter toe. Ook d opkomst liet te wensen over, zoals Parool memoreert.

In Rotterdam ging ongeveer een kwart van deze jongeren naar de stembus. ‘De opkomst wordt in grote mate bepaald door de stembereidheid van de ouders,’ aldus Bijl.