In de media

Someren ontslaat wethouder met bijzondere procedure

Na het aannemen van de motie van wantrouwen was het voor wethouder Guido Schoolmeesters nog niet klaar. Hij weigerde op te stappen. Daarop nam de raad een zogeheten ontslagbesluit. ‘Een uitzonderlijke situatie,’ zegt John Bijl tegen Eindhovens Dagblad.

Redactie - 10 februari 2021
Foto: VVV Someren

Na het verschijnen van een kritisch integriteitsrapport, verzocht de raad van Someren wethouder Schoolmeesters op te stappen. Het rapport beschreef hoe de wethouder bij het toedelen van een nieuwbouwwoning hebben bevoordeeld en ook een bouwbedrijf hebben voorgetrokken. 

Desondanks bleek de wethouder niet voornemens de conclusies van het rapport te accepteren en zijn functie neer te leggen. ‘Ik word met pek en veren op straat gezet en kom nergens meer aan de bak. De raad toont weinig respect naar mij en mijn gezin,’ aldus Schoolmeesters in die vergadering. In de raadsvergadering van 9 februari kondigde hij al aan niet weg te gaan.

Ook niet toen de raad gisteravond een motie van wantrouwen aannam. De raad restte toen niets anders dan artikel 49 van de gemeentewet toe te passen: zelf de wethouder ontslaan. Vrij uitzonderlijk zegt John Bijl van het Rotterdamse Periklesinstituut, tegen het ED.  ‘Het is de eerste in deze bestuursperiode en de veertiende sinds invoering van de wet in 2002. Op honderden wethouders die opstapten na een vertrouwensbreuk.’