In de media

Waarom zijn debatten in Alphen niet live te volgen?

De coronamaatregelen hebben grote impact op de politieke besluitvorming. Maar ook op de toegankelijkheid ervan. Bij de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zijn de raadsvergaderingen wel, maar de voorbereidende commissievergadering niet online te volgen. ‘Beetje primitief voor een grote gemeente,’ zegt John Bijl tegen het AD.

Redactie - 4 december 2020
Het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn (Foto: WikimediaCommons)

‘We dachten bij het uitbreken van de coronacrisis dat we heel ver waren met technologische mogelijkheden.’ zegt Bijl. Maar dat blijkt nog niet zo te zijn. ‘Slecht beeld of geluid, slecht bereik in delen van je gemeente, ik zie die worsteling van nabij.’

Het leidt ertoe dat een flink deel van de politieke deliberatie in Alphen aan den Rijn niet live te volgen is. De gemeente ‘streamt’ de raadsvergaderingen. De commissievergaderingen, die in vergaderruimtes zonder camera’s worden gehouden, worden nu niet uitgezonden.

Op zich is er niets onwettigs gebeurd dat die commissie niet te volgen was, maar dat is niet het hele verhaal. Vaak heeft de besluitvorming in de commissie plaats en is het in de raadsvergadering een hamerstuk. Dus er hoort een virtuele publieke tribune te zijn.