In de media

Streep door plan hybride vergaderwijze Gemert-Bakel

‘Creatief bedacht,’ zegt John Bijl over de Gemerse vergaderwijze. De gemeente bedacht een oplossing om raadsleden én thuis achter de computer én in de raadszaal in één vergadering te ontvangen. ‘Dat is niet in de geest van de wet.’

Redactie - 28 april 2020
Foto: ED

Met de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming kunnen gemeenteraden ook bijeen komen in een virtuele ruimte van een videovergaderapplicatie. Maar het is óf virtueel óf fysiek. Raadsleden kunnen niet virtueel meedoen in een anders fysiek vergadering.

Het zou betekenen dat niet ieder raadslid op dezelfde manier toegang heeft tot de vergadering. En gelijkwaardige toegang tot de vergadering is een essentie van democratie, legt John Bijl in Eindhovens Dagblad uit.

Digitaal vergaderen is vergaderen met een handicap, dat is gewoon een feit. Maar als je een deel van de mensen in de zaal hebt zitten en een ander deel digitaal meekijkt, dan is er sprake van een ongelijk speelveld. Dat druist in tegen de principes van democratie.

De gemeente Gemert-Bakel had een omweg bedacht, schrijft de krant.

De nieuwe, tijdelijke manier van vergaderen had de Gemert-Bakelse politiek deze week willen uitproberen. Die komt er op neer dat een minimale meerderheid van de raad ’s ochtends op het gemeentehuis na de opening van de vergadering de presentielijst tekent en dat de voorzitter die ‘vergadering’ vervolgens schorst. ’s Avonds wordt diezelfde vergadering dan in de raadzaal voortgezet met één vertegenwoordiger per fractie.

Bijl is onverbiddelijk. ‘Dit is niet in de geest van de wet, zegt hij. De gemeente heeft de krant laten weten het experiment niet voort te zetten.