In de media

Geen fysieke vergaderingen door corona. ‘Dan maar plan Z’

Door het risico op coronabesmettingen komen ook gemeenteraden niet bijeen. Maar er moet wel vergaderd en gestemd worden. Wat zijn de mogelijkheden? NRC nam ze met John Bijl eens door.

Redactie - 18 maart 2020
De raadzaal van Sliedrecht

Niet de hele gemeenteraad hoeft er te zijn, noemt Bijl als optie. ‘Een quorum (de helft plus één) is genoeg. Bij een grote gemeenteraad van 45 raadsleden zijn dan minimaal 23 raadsleden plus de voorzitter plus de griffier aanwezig.’ Als er dan geen quorum is, kan de burgemeester een nieuwe vergadering beleggen, zonder dat een quorum nodig is.

De voorkeur heeft het niet. Bijl noemt het Plan Z. ‘Dan kan je met één aanwezig raadslid besluiten nemen. Je kán de Gemeentewet zo misbruiken.’

Gelukkig is er wetgeving opkomst die het bijvoorbeeld mogelijk maakt in een virtuele vergadering besluiten te nemen. Misschien moeten we maar even daarop wachtren, vindt Bijl. ‘Gemeentepolitiek is politiek van de lange termijn. Er zijn zelden spoedzaken. Als de griffier mailtjes moet versturen om de gemeenteraad opeens bijeen te roepen, is er iets misgegaan.’