In de media

‘Partijen beslissen niet wie er in een fractie zit’

Na een stroom aan publicaties over financiële malversaties wil de VVD het Eerste kamerlid Anne-Wil Duthler niet meer in de fractie hebben. Maar daar gaat de VVD helemaal niet over, zegt John Bijl tegen Joop.

Redactie - 26 april 2019
De Eerste Kamer (foto: Wikimedia Commons)

Financieel tijdschrift Quote bracht het nieuws. Anne-Wil Duthler (VVD) heeft onzuiver gehandeld. Voor de VVD was het aanleiding om het vertrouwen in de senator op te zeggen. ‘Zojuist heeft fractievoorzitter Annemarie Jorritsma aan mevrouw Duthler te kennen gegeven dat zij per direct geen deel meer kan uitmaken van de Eerste Kamerfractie,’ schreef de partij.

Maar dat kan helemaal niet, zegt John Bijl. ‘Duthler kan uiteraard haar Kamerzetel behouden,’ zegt Bijl. ‘In theorie kan Duthler aanblijven als senator, zelfs onder VVD vlag.’ Bijl verwijst daarbij naar het eigen reglement van de Eerste Kamer. ‘Het begrip ‘fractie’ is geregeld in het Reglement van Orde van de senaat. Daar staat in artikel 24 dat leden alleen zélf uit een fractie kunnen stappen, niet dat collega’s dat kunnen bepalen.’