Opinie

Majesteit, doet u volgend jaar de gemeente aan?

De dag begon al slecht. Direct in de ochtend stuurde de CDA-bewindslieden een filmpje rond. Met met gefingeerde WhatsApp-berichten wensten ze staatssecretaris Wobke Hoekstra succes op ‘zijn’ eerste Prinsjesdag. ‘Je kunt dit,’ schreef Ferdinand Grapperhaus bemoedigend. ‘Ik heb m’n hoedje al op,’ typte Mona Keijzer. ‘Vergeet je koffertje niet,’ grapte Raymond Knops — mét een koffertje-emoji.

John Bijl - 21 september 2018
De Koning spreekt de troonrede uit in 2017 (Foto: Martijn Beekman / Wikimedia Commons)

Ondertussen had Ank Bijleveld de naam van de berichtengroep in ‘Go Wobke’ veranderd. ‘Hoop op goede plannen voor een land dat we doorgeven,’ voegde fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma toe. Met die laatste opmerking voegde Buma nog een béétje inhoud toe aan het als geestig bedoelde filmpje, maar heel veel diepgang had het niet.

Bij de VVD besloot men de politiek maar helemáál te laten voor wat het is. De afdeling woordvoering van de liberalen postte een catwalk-filmpje. Gemonteerd als de leader van een tv-serie, op een hip muziekje, poseerde politici in hun prinsjesdagpakje zonder ook maar een draadje inhoud aan hun garderobe toe te voegen. Tamara van Ark deed in modellenpose schalks een hand in haar zij, Rudmer Heerema knoopte zijn gilet, Martin Wörsdörfer deed zijn blonde haar nog eens goed. Van bezuinigingen en investeringen of normen en waarden was geen spoor te bekennen.

Na de voorleesbeurt van Zijne Koninklijke Hoogheid werd het er in de plenaire vergadering niet niet beter op. In plaats van een openlijke en eerlijke deliberatie over de visie op ons land en onze samenleving werd het een potje ravotten zoals u het sinds uw voortgezetonderwijsjaren niet meer heeft gezien. Geert zei iets naars over Alexander, Alexander reageerde aanmatigend en dat vond Geert weer niet leuk. Tunahan vond dat Geert maar moest ‘oprotten’. En Klaas, fractievoorzitter van veruit de grootste partij die in de Tweede Kamer vertegenwoordigd is, vond de praatjes van Jesse maar ‘bullshit’. Gelukkig is er tijdens de Troonrede zelf maar één aan het woord.

Hoewel het makkelijk is om er op de publieke tribune of thuis bij politiek24 maar popcorn bij te pakken, vraag ik me ondertussen af wie in hemelsnaam ons land bestuurt. Terwijl de Kamer zich gedroeg als op een uit de hand gelopen bonte avond tijdens de werkweek van een puberklas, ligt er ondertussen wel een voorstel van 300 miljard belastingeuro’s om in het land te investeren. Waaraan? Dat moet je maar zelf in de NOS-app opzoeken. Waarom daaraan? Van de Kamer hoeft u het antwoord niet te verwachten. Daar is men te druk met zichzelf — en met elkaar.

Het doet me snakken naar de saaie begrotingsbehandelingen bij gemeenten later dit jaar. In die raden is immers met de voorjaarsnota al de richting voor het beleid bepaald. De raadsleden hoeven zich alleen nog maar af te vragen of het college toen goed naar het hoogste orgaan heeft geluisterd. En anders kunnen zeggen: ‘verwoordt u deze doelstellingen nog maar wat scherper’. Of: ‘kijkt u hier nog maar eens goed naar.’ En zelfs: ‘zoals u in het voorjaar begreep, kijkt onze fractie hier toch echt anders naar’. Misschien minder spectaculair, maar wel veel inhoudelijker. En met een grotere kans op beter politiek beleid.

Wellicht kan de Kamer daar eens wat van leren. Om te beginnen zou zijne Koninklijke Hoogheid het speelkwartier aan het Binnenhof volgend jaar maar eens moeten laten voor wat het is en een koetstoertje door een willekeurige gemeente plannen. Met een paar wijze woorden zou dat een mooie aftrap zijn voor de begrotingsbehandeling in die gemeente — en het geeft ons koning ook de mogelijkheid om iets meer inhoudelijks te doen in zijn rol als staatshoofd dan het koekhappen op zijn verjaardag.