Nieuwsbericht

In memoriam: Pieter Smit

Gisteren overleed plotseling Pieter Smit, burgemeester van Oldambt.

John Bijl - 11 april 2018

De medewerkers van het Periklesinstituut zijn diep geraakt door het plotselinge verscheiden raken van Pieter. De afgelopen jaren werkte we meermaals met Pieter samen. We kennen Pieter als betrokken, kordaat en vooral een openhartig bestuurder. ‘Een warm mens en een stoere bestuurder,’ zegt John Bijl.

‘Zijn gulle lach en warme persoonlijkheid worden niet gauw vergeten,’ denkt John. Het verrassende overlijden maakt flink wat emoties los. ‘Een ongekunsteld, vrolijk mens met een groot hart en onstuitbare levenslust,’ schrijft D66-partijvoorzitter Letty Demmers, de partij waar Smit lid van was, op Twitter. ‘De echte Grote Vriendelijke Reus,’ zegt oud-burgmeester van Uithoorn en oud-burgemeester-klasgenoot Dagmar Oudshoorn op het zelfde sociale medium.

De Groiningse Commissaris van de Koning René Paas zal zich ook de kordate Pieter Smit herinneren. ‘Groot, sterk en standvastig,’ zegt de CdK tegen Dagblad van het Noorden. ‘Hoe warm en toegankelijk Pieter ook was, hij kon ook de strenge burgemeester zijn,’ herinnert John. Hij zag de raadsvoorzitter meermaals beide capaciteiten inzetten om de politieke besluitvorming in goede banen te leiden. ‘Pieter was nooit te bang om zich zelf te zijn,’ vindt John Bijl. ‘Een iconische burgemeester,’ meent ook René Paas.

Met het plotselinge overlijden van Smit is niet alleen het burgemeestersambt een voorbeeld verloren, maar ook de gemeente Oldambt een warm, betrokken en strijdbare inwoner. En wij een goede vriend. We wensen alle nabestaanden, collega’s op het gemeentehuis en inwoners van Oldambt veel sterkte.