In de media

‘Voorkeurstemmen moeten serieus worden genomen’

Met de raadsverkiezingen net achterons blijkt dat een aantal gekozenen hun zetel niet in zal nemen. Een slechte zaak, zegt John Bijl tegen Omroep Flevoland.

Redactie - 26 maart 2018
John Bijl op Omroep Flevoland

Het aantal voorkeursstemmen neemt de laatste decennia alleen maar toe. Zo ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Toch zal een aantal gekozenen dat niet als een aanleiding of aanmoediging zien om de zetel in te nemen. Maar liefst 14 kandidaten haalden genoeg voorkeursstemmen om een zetel in te nemen. Vier ervan zeggen hun plek in de raadszaal toch niet in te nemen. Niet fraai, vindt Bijl. Hij reageert op Omroep Flevoland.

Als mensen een voorkeurstem op je uitbrengen is dat niet niks, dat betekent dat ze je vertrouwen, en graag zien dat je namens hen opereert. En dan zeg je ‘Laat maar zitten’.

Naast voorkeurskandidaten zijn er ook enige aspirant-wethouders gekozen. Ook deze zijn niet voornemens hun zetel lang in te nemen.

‘Je staat daar op om in de gemeenteraad te gaan, niet voor iets anders’, zegt Bijl. ‘Het is ook zo dat kieslijsten bovenaan bevolkt worden door mensen die eigenlijk wethouder willen worden, en die nooit het plan hadden om in de gemeenteraad te komen. Dat is schandelijk.’