In de media

‘Wil om echt te investeren in lokale democratie ontbreekt’

Op 21 februari 2018 heeft VNG Utrecht haar jaarcongres. Hoofdspreker John Bijl spreekt er over de turbulente maatschappelijke, bestuurlijke en politieke veranderingen die gemeenteraden ondervinden. En wat dat betekent voor de komende bestuursperiode. ‘De samenleving nog nooit zo politiek georiĆ«nteerd is geweest maar dat er toch een enorme kloof zit tussen politici en de bevolking.’ VNG sprak al hem over de stand van zaken in de lokale democratie.

Redactie - 21 februari 2018

‘Het lijkt erop dat de institutionele politiek niet meer weet hoe zij aansluiting kan vinden bij haar achterban,’ zegt John Bijl. Op het komende jaarcongres van de Utrechtse VNG zal hij als hoofdspreker zijn observaties vanaf de publieke tribune delen. De Mystery Burger van Binnenlands bestuur (en directeur van het Periklesinstituut) heeft al meer dan 300 gemeenteraden zien vergaderen.

Voorafgaand aan het congres sprak VNG Utrecht uitgebreid hem. Wat hem betreft is het grootste probleem dat we als samenleving democratie niet serieus genoeg nemen. ‘Raadsleden worden veel te veel aan hun lot overgelaten.’

Het hele interview is te lezen bij VNG Utrecht.