In de media

‘Het imago van raadsleden helpt ook niet, nee’

Raadslidmaatschap kost in de grote steden zoals Rotterdam zo’n 20 uur in de week. Op papier dan. ‘Ga maar gerust uit van het dubbele,’ weet John Bijl. ‘Het is in de praktijk een fulltime baan.’ En de werkdruk neemt alleen maar tie. Is het raadslidmaatschap het nog wel waard? Het AD brengt de lusten en de lasten in kaart.

Redactie - 10 januari 2018
Illustratie Peter Aquino / AD

Het is er zeker niet leuker of makkelijker op geworden. ‘Raadswerk is de laatste jaren zwaarder en complexer geworden,’ zegt Bijl. ‘Wethouders hebben een hogere vergoeding gekregen, maar raadsleden niet. Ook de ondersteuning vanuit de griffie is hetzelfde gebleven.’

Die toegenomen werkdruk is vooral te wijten aan de uitgebreide verantwoordelijkheden van de gemeente. ‘De gemeenten hebben er veel belangrijke taken bij gekregen: van zorg tot milieuregelgeving. De gemeente is sowieso de eerste overheid, het belangrijkste bestuur.’

Maar ondanks dat de verantwoordelijkheden steeds groter en diverser worden, zijn er niet meer raadsleden gekomen. Dan speelt ook nog het imago mee. Dat is niet al te best.

Dat is niet al te best.

‘Raadsleden die er een potje van maken, komen groot in het nieuws. Dat helpt ook niet mee. Het raadslid is niet meer, zoals vroeger, een man of vrouw met groot aanzien. Nee, eerder het lulletje van de buurt. En dat is onterecht, want raadsleden werken zich het schompes en doen veel goede dingen.’