Bijeenkomst

De legitimiteit van gemeenteraden in Nederland

Heeft de lokale democratie nog perspectief? En zo ja: wat is de legitimiteit van de gemeenteraad? En natuurlijk: moet het anders? Deskundigen gaan in het congres De legitimiteit van de gemeenteraad op onderzoek uit.

Redactie - 17 november 2016
Het Kamerlingh Onnesgebouw / Foto: Wikimedia Commons

Op 27 januari organiseert de Universiteit Leiden het congres De legitimiteit van gemeenteraden in Nederland. Onderzoekers en deskundigen gaan in gesprek over het functioneren van de gemeentelijke politiek — en ons democratische bestel.

Het congres start met een bijdrage van Kajsa Ollongren. Zij was voorzitter van de Denktank Jaarbericht van het VNG die het rapport Maatwerkdemocratie schreef. In dat rapport worden aanbevelingen gedaan voor systeem veranderingen.

Na Ollongren spreken onder leiding van prof. dr. Wim Voermans ondermeer Hans Vollaard(Universtiteit Leiden), Klaartje Peters (Maastricht University), Jasper Loots (auteur De gemeenteraad heeft geen toekomst) en John Bijl (oprichter Periklesinstituut & auteur van De mystery burger).

De bijeenkomst vindt plaats in het Kamerlingh Onnes Gebouw aan de Steenschuur 25 in Leiden en start om 14:30. Ze wordt om 17:00 afgesloten met een borrel.

Meer informatie bij het de afdeling Politieke Legitimiteit van de Universiteit Leiden.