In de media

‘In de politiek bestaat niet zoiets als privépersoon’

De burgemeester van Deventer heeft zijn onafhankelijkheid in gevaar gebracht. Dat oordeelt John Bijl over de zitting van burgemeester Andries Heidema in de vastgoed NV Bergkwartier. De vennootschap beheert tachtig monumentale panden in het centrum van Deventer.

Redactie - 7 maart 2016
Andreis Heidema / Foto: Wikimedia Commons

‘Hij had nooit lid van de raad van commissarissen mogen worden,’ zegt Bijl vandaag tegen De Stentor. De zaak kwam aan het rollen toen vorige maand bleek dat de NV met miljoenenverlies kampt. Hierdoor kon het vastgoedbedrijf geen dividend uit keren, waaronder aan aandeelhouder gemeente Deventer.

De lokale VVD fractie stelde daarom vragen over het verlies, waaronder aan de burgemeester. Die meende geen antwoorden op de vragen te hoeven geven, omdat hij de toezichthoudersfunctie ‘als privé-persoon’ bekleed. Volgens Bijl is dat niet houdbaar.

‘In de politiek bestaat niet zoiets als privépersoon,’ zegt hij. ‘En het is raar dat een burgemeester als commissaris van een onderneming die in zijn stad actief is niet voor de belangen van zijn gemeente kan opkomen.’

Lees het hele interview met John Bijl in De Stentor (via Blendle).