Bijeenkomst

Is het een discussie of een debat?

Wat is het verschil tussen een discussie en een debat? Op 30 november 2015 verzorgde John Bijl een gastcollege voor de Hogeschool Rotterdam over politieke besluitvorming en democratie. Het docenten team schreef een verslag (met video).

John Bijl - 30 november 2015

De studenten van de minor PR gaan de politiek be├»nvloeden. Dan moeten ze eerst weten hoe die politieke besluiten neemt. ‘Een debat is een tikkie complexer dan een discussie,’ introduceert John Bijl.

Zonder strategie geen communicatie is het minor van de minor. Maar welke strategie is er nodig als je met je boodschap indruk wil maken bij het politieke debat? ‘Bij een debat zul je verschillende groepen met verschillende principes en belangen voor je moeten winnen om uiteindelijk een meerderheidsstandpunt te bemachtigen,’ zegt Bijl.

In zijn college behandelde hij de werking van politieke besluitvorming, de principes van maatschappelijke debat en democratie en de vaardigheden die daarbij komen kijken. Het docententeam schreef er dit blog over en maakte van een deel van het gastcollege een klein filmpje.