In de media

‘Gemeente moet gaan betalen voor lokale journalistiek’

Gemeenten moeten gaan bijdragen aan lokale journalistiek, vindt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). John Bijl, de (onbezoldigd) Mystery Burger van Binnenalnds Bestuur, is het daar mee eens. ‘Het is vreselijk voor politici en vreselijk voor burgers.’

Redactie - 13 april 2015

Het is vaak eenzaam op de publieke tribune van de raadszaal, de natuurlijk habitat van de Mystery Burger van Binnenlands Bestuur. ‘Ik zit te vaak in m’n eentje op de perstribune,’ zegt Bijl.

Dat is niet goed voor de lokale democratie, legt Bijl uit.

‘Politieke besluitvorming raakt ingekapseld in zichzelf. Een gemeente kan niet anders dan publiceren wat er is besloten, maar het is volstrekt onduidelijk waarom het is besloten. Dat gaat ten koste van de legitimering.’