In de media

Gedragsregels raad Urk zijn ‘absurd’

Het college van Urk wil toegang hebben tot de e-mails van raadsleden en hoopt dat als gedragsregel in te voeren. Met het voorstel, waarmee het lekken van vertrouwelijke informatie voorkomen moet worden, oogst het bestuur zowel landelijk als lokaal flinke kritiek en verbazing. John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, noemt in Binnenlands Bestuur de gedragsregels ‘absurd’.

John Bijl - 5 februari 2015
Feiten over onduidelijk integriteitsrapport noodzakelijk Het gemeentehuis van Urk (Foto: Gemeente Urk)

Toen vorig jaar in de gemeente Urk geheime stukken werd gelekt, stelde burgemeester Van Maaren een onderzoek in. Met de publicatie van dat onderzoek, werden ook nieuwe gedragsregels voorgesteld.

Er moeten betere afspraken komen over de status van ‘geheime’ en ‘besloten’ stukken, en het college moet ‘onbeperkt toegang krijgen tot e-mail verkeer van raadsleden. Het laatste voorstel staat haaks op de bestuurlijke verhoudingen, aldus John Bijl. Binnenlands Bestuur sprak met hem over de affaire én de voorgestelde gedragsregels.