In de media

‘De raad doet het zo gek nog niet’

De laatste twee jaar zit de Mystery Burger bij wekelijks bij een gemeente op de publieke tribune. Tijd om eens te bezien wat de staat van de democratie én de kwaliteit van lokale politiek is. Binnenlands Bestuur sprak met de auteurs.

Redactie - 14 maart 2014

Al 85 raadsvergaderingen bezocht John Bil en Kemal Rijken  voor het blad Binnenlands Bestuur. Welke week deden ze in hun rubriek De Mystery Burger verslag van de kwaliteit van die vergadering. Ze komen tot een verrassend positieve conclusie.

Op het eerste gezicht lijken de Mystery Burgers gehakt te maken van het niveau ervan. Toch concluderen de auteurs dat het eigenlijk heel goed gaat met de gemeenteraad. ‘Er kunnen dingen beter. Maar met het fundament van onze democratie, met de raad als hoogste orgaan van de gemeente en als eerste overheid van het land, is niets mis’, zegt Bijl.

Toch kan het beter. Vooral de politieke kant van raadsvergaderingen zou moeten worden versterkt, zegt Bijl.

‘Na al de raadsdebatten die we hebben gezien moet ik eerlijk zeggen dat de importantie er ook niet bepaald van afstraalt. Je hebt niet direct de indruk dat hier over het lot van de gemeente wordt besloten.’

Niet populistischer, wel aansprekender, meent Bijl. En dichter bij de burger, vult Rijken aan.

‘Je ziet nu vaak dat de burger pas komt opdagen bij de gemeenteraad als het al bijna te laat is, als het zwembad dichtgaat, de sportclub wordt opgeheven. Ook omdat de lokale politicus nooit de moeite heeft genomen om aan het begin van de besluitvorming naar de burger toe te gaan en te vragen: hoe denken jullie eigenlijk over het belang van sport in deze gemeente?’