John traint gemeenteraden en Provinciale Staten in het effectiever politiek bedrijven en het verstevigen van hun rol als hoogste orgaan van de gemeente of de provincie. Hij begeleidt gesprekken over integriteit en adviseert bij aanpassingen van het Reglement van Orde of het tot stand komen van het vergadermodel.
Bijl (Rotterdam, 1972) geldt als een deskundige op gemeentebestuur en politieke besluitvorming. Na zijn eigen raadslidmaatschap in Rotterdam-Delfshaven, en 12 jaar als bedrijfsopleider en opleidingsmanager voor ING te hebben gewerkt, koos hij voor een carrière als ondersteuner van gemeenteraden. Zijn eigen ervaringen dat ‘politiek bedrijven’ en ‘de gemeente besturen’ eindeloos gecompliceerder was ieder nieuw raadslid aannam, wilde hij graag delen om het hele gemeentelijk bestuur beter te maken.
Het leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Periklesinstituut in 2013. Inmiddels werkt het instituut met meer dan honderd gemeenten, provincies en waterschappen. Voor het instituut ondersteunt hij raden in het verbeteren bij het politie besluitvormingsproces door het te helpen met het vergadermodel en de bijbehorende vergadervaardigheden. De gezamenlijke verantwoordelijkheid om tot een politieke afweging te komen, is daarbij de rode draad. Hij treed op als begeleider van de integriteitsbijeekomsten en verzorgt voorzitterstrainingen. Hij coacht burgemeesters in hun rol als raadsvoorzitter.
Naast zijn werk voor het Periklesinstituut is John geregeld in de media te zien en te horen. Hij geeft commentaar op gemeentelijke kwesties en toelichtingen op het staats- en gemeenterecht. Hij schrijft geregeld commentaren over democratie en staatsinrichting. Sinds 2012 schrijft hij voor Binnenlands Bestuur de column De Mystery Burger. Voor deze column neemt John wekelijks plaats op een publieke tribune van een raads- of Statenvergadering, in zijn column schrijft hij over de kwaliteit van die politieke vergadering. Inmiddels schreef hij al over meer dan 300 gemeenten en alle provincies.
Victor Vlam is senior trainer democratische oordeelsvorming. Hij helpt gemeenteraden en Provinciale Staten in het verbeteren van de argumentatieve interactie. Victor is een ervaren gespreksleider, samen met gemeenteraden bespreekt hij de inrichting van hun bestuurscultuur en formuleert met hen verbeterpunten ertoe. Al sinds de oprichting is hij bij het Periklesinstituut betrokken en mede-auteur van verschillende verbeterprogramma’s. Hij traint en coacht voorzitters van politieke vergaderingen.
Naast zijn werk voor het Periklesinstituut staat Victor bekend als Amerika-deskundige. Hij schreef meerdere boeken over de politiek in de Verenigde Staten en analyseert Amerikaanse politiek en campagnes in de media.
Nils Berndsen is senior trainer bestuurlijke verhoudingen. Zijn ervaring in de politiek deed hij op als deelraadslid in Rotterdam Noord (2006-2010) en dagelijks bestuurder in deze deelgemeente (2010-2014). Tot 2018 was hij lid van de Rotterdamse gemeenteraad. In al deze rollen had hij gemeentefinanciën in zijn portefeuille.
Het is één van zijn exportgebieden bij het Periklesinsituut, waar hij sinds enige jaren bij betrokken is. Zo helpt hij raden en Staten hun inzicht in de planning-en-control-cyclus te vergroten, en de behandeling van de kadernota en de begroting aan te scherpen. Daarnaast helpt hij met het beter inrichten van de samenwerking van raden en Staten met colleges van burgemeester en wethouders onderscheidenlijk gedeputeerden. Zijn eigen ervaring in de politiek gebruikt hij om voorzitters van politieke vergaderingen te begeleiden in het vergroten van hun gezag.
Michiel is onder andere oud-wethouder financiën en bedrijfsvoering in Leiderdorp; zijn ervaringen zal hij graag delen met de deelnemers in door hem geleide bijeenkomsten. Zijn missie is om raadsleden bij te brengen dat financiële discussies vaak helemaal niet over geld hoeven te gaan. Sturen met geld in de publieke ruimte is een vak apart en Michiel kan er niet over uitgesproken raken. Of uitgeschreven, getuige zijn columns in Binnenlands Bestuur.
Door zijn nieuwsgierigheid, betrokkenheid en gedrevenheid om het openbaar bestuur te verbeteren weet hij precies de juiste vragen te stellen en daarmee elke bijeenkomst scherper te maken.
Annelies is trainingsacteur. Ze confronteert onze deelnemers met gedrag van anderen — zoals burgers die de fatsoensgrenzen over gaan of moeilijk te corrigeren vergaderdeelnemers.
Van huis uit gewend te kijken naar alles wat groeit en bloeit. Met die blik kijkt Annelies naar de interactie tussen mensen. De stijl waarin ze daarop ingaat als trainer, coach of acteur is toegankelijk, laagdrempelig en creatief. Binnen die ontspannen werksfeer gaan humor en diepgang bij haar hand in hand.
Verschillende opleidingen en jarenlange ervaring maken dat ze een breed scala aan theorieën tot haar beschikking heeft. Deze weet ze om te zetten in speelse en doelgerichte werkvormen. Men ervaart haar als confronterend, sensitief, zorgvuldig en deskundig.
Annelies houdt ervan om mensen een stapje verder op weg te helpen. De vraag – wat is effectief en ethisch in de wijze van communiceren – is haar motto. Middels, uitproberen, reflecteren en toepassen daagt ze haar deelnemers uit. Haar spel is raak, net als haar observaties en tips. Zo worden onze trainingen over de meer complexe vaardigheden in het politieke ambt vele malen meer concreet en effectief.
Samen met collega Netteke Trouwborst is Annelies eigenaar van het acteursbureau I+T.
Netteke is trainingsacteur, trainer en coach. Ze confronteert onze deelnemers met het gedrag van anderen, zoals burgers die de fatsoen grenzen over gaan of moeilijk te corrigeren vergaderdeelnemers.
Door het oog van een antropoloog heeft ze al in haar jeugd naar mensen leren kijken. Deze kennis heeft ze aangevuld tijdens haar opleidingen voor dramadocent, coach en op het gebied van creatief denken; en door diverse cursussen, van geweldloze communicatie tot theaterimprovisatie.
In haar werk als acteur en trainer is ervarings- en belevingsgericht leren het uitgangspunt. De theorie in praktijk. In veiligheid experimenteren met alternatieven. Hierbij toont ze de kracht van (non-) verbale-communicatie.
Als coach is ze betrokken en mild, zonder de confrontatie uit de weg te gaan. Op zoek naar details die de essentie blootleggen.
Met de nodige dosis enthousiasme en ongelimiteerde interesse in wat mensen beweegt geeft ze al jaren trainingen op het gebied van presenteren tot interviewtechnieken en van effectieve communicatie tot omgaan met agressie.
Ze werkt bij voorkeur in de non-profitsector en is onder meer werkzaam voor Gemeenteraden, Politie, NTR, Fokus, Brandweer en Hogeschool Utrecht.
Het is haar uitdaging om mensen met elkaar te leren communiceren, zodat de kans elkaar écht te verstaan het grootst is.
Samen met collega Annelies Ibes is Netteke eigenaar van het bureau I+T coachen trainen acteren.
Met een jarenlange ervaring heeft Remco de verschillende kanten van het politiek bestuur. Als raadslid, als bewindspersoon in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord, maar ook als directeur en interimmanager bij die gemeente.
Hij begeleidt gemeenteraden en agendacommissies in traject om de organisatie van politiek beter te krijgen. Ook wanneer daar verschil van inzicht over bestaat. ‘Ik vind het een leuke uitdaging om mensen die verschillende dingen zeggen tóch met elkaar aan tafel te krijgen. Ik had er plezier in om ze in gesprekken te begeleiden zodat partijen een gemeenschappelijk doel konden ontdekken en samen een oplossing vonden,’ zegt Remco.
Hij begeleidde onder meer de gemeente Midden-Groningen in het werken met een raadsakkoord.