Als raadslid heb je verschillende verantwoordelijkheden. De vakliteratuur noemt drie rollen: kaderstellen, vertegenwoordigen en controleren. Maar wat betekenen deze termen in de praktijk? Welke competenties horen daar precies bij? En: hoe zorg je ervoor dat je met deze rollen effectief politiek bedrijft?
Hoewel iedereen raadslid kan worden, is democratie voorwaar niet eenvoudig. Het raads- en Statenlidmaatschap vraagt vaardigheden, natuurlijk. Maar, meer dan dat, ook het complexe proces van politieke meningsverschillen en de soms ingewikkelde verhoudingen tussen raad en college vragen inzicht in hoe je als raadslid je het meest bezighoudt met de zaken waar je het meest effectief op kan zijn.
De meeste raadsleden raken overspoeld met vergaderuitnodigingen, college-notities, evaluatierapporten en dan moet je je óók nog eens interesseren voor de gemeenschappelijke regelingen.
In dit programma laten we je aan de hand van aansprekende voorbeelden en zelftesten zien hoe je voorkomt dat je overstelpt raakt door stapels raadsstukken en verandert in het raadslid dat alleen nog van vergadering naar vergadering hupst — en die zijn bijdrage aan de samenleving heeft gemarginaliseerd tot commentaar in de kantlijn van een collegestuk.
Je leert hoe je als zichtbaar en verantwoordelijk raadslid toekomt aan de dingen die je je kiezers hebt beloofd.
In drie korte oefeningen neemt een van onze ervaren trainers je mee in de essenties van het raadslidmaatschap en leert je hoe je vanuit de basis van de politiek naar de praktijk van het besturen komt. Je ziet eerst hoe je je effectiviteit vergroot door het kaderstellen, controleren én vertegenwoordigen elkaar te laten versterken. Daarna ontdekken de deelnemers wat hun eigen politieke stijl is én wat dat betekent voor de organisatie van het eigen raads- of Statenwerk. Aan de hand van de stijlen oefen je zelf op welke manier je het meest effectief politiek bedrijft.
Met dit programma heb een goed beeld van wat er van een goed volksvertegenwoordiger wordt verlangt én hoe je dat op je eigen manier volbrengt. Met het competentieprofiel voor volksvertegenwoordigers ben je in staat je eigen ontwikkelplan als raadslid samen te stellen.