De bespreking van de kadernota is hét moment voor politieke sturing — maar in Geertruidenberg kreeg de raad vooral een hoorcollege. De Mystery Burger zag hoe een overdaad aan feitelijke toelichting het zicht op de politieke koers benevelde.
De kadernota. Een van die momenten waar raadsleden de kans krijgen om eens écht politiek bedrijven en hun visie voor de gemeente te laten zien. Worden we groen of zetten we in op werkgelegenheid? Topsport of breedtesport? Toerisme of dorpsrust? Niet voor niets behandelt de gemeenteraad van Geertruidenberg de conceptnota in een zogeheten discussieraad. Al is hier van discussie is geen sprake.
De raad is vooral nieuwsgierig. Ze overspoelt het college met vragen. Adriaan de Jongh (CDA) wil weten of men rekening houdt met de loonontwikkeling. ‘De vraag was echt alleen maar informatief,’ benadrukt hij. ‘Wat krijgt de buurtwacht precies te doen?’ vraagt Mirjam de Groot (PvdA) geïnteresseerd. ‘Wat heeft de ingehuurde BOA precies gedaan?’ vraagt Wendy Muis (Keerpunt74). En als er al een naar politiek neigende opmerking wordt gemaakt, weet het college die wel met heel veel detailinformatie te overdonderen. Als Patrick Kok (VVD) kritisch is over de handhaving, krijgt hij van burgemeester Matthieu Meijer college, ‘kijk, we gedogen wanneer we bij een vergunning verplicht zijn overtredingen eerst te móeten proberen ze te legaliseren.’
Nu is Meijer’s feitenkennis ogenschijnlijk onuitputtelijk. Op de vraag waarom de kosten voor de brandweer hoog zijn, antwoordt hij gedecideerd. ‘We hebben oud materieel. De tankauto heeft een lekje. De HV is 17 jaar oud.’ Zijn verhaal is zo gedetailleerd dat niemand meer durft te vragen wat een ‘HV’ eigenlijk is. Alle feiten worden tot achter de komma gedeeld. Ja, zelfs de urenbesteding van de BOA zal worden toegezonden. En ook op de kentekens van het wagenpark komt men terug. Welgeteld is het college de helft méér aan het woord dan acht fracties bij elkaar.
Aan het eind van de vergadering heeft de raad vooral feiten verzameld. Gefascineerd door de details komt de raad niet meer toe aan vragen naar beleid — wat wil het bestuur van de Geertruidenberg bereiken? Beter was geweest deze technische vragen bijvoorbeeld schriftelijk af te doen en de behandeling van de kadernota te starten met een korte presentatie over wat de portefeuillehouder met het beleidsterrein wil bewerkstelligen. Nu is de uitvoering van het beleid toegelicht. Maar het waarom van het beleid is achtergebleven.
Deze column verscheen op 18 juni 2012 bij Binnenlands Bestuur.
De Mystery Burger zit elke week op een willekeurige publieke tribune bij een gemeente of provincie. Elke maandag doet hij in Binnenlands Bestuur verslag van de kwaliteit van de besluitvorming en het overleg. Donderdags verschijnt de column ook als nieuwsbrief via Substack — met extra reflecties en tips voor raadsleden, burgemeesters, voorzitters en griffiers.
Wil je de column mét tips wekelijks in je inbox? Abonneer je dan hier.