De gemeenteraad van Coevorden besluit om een nieuw hoofdstuk te beginnen in de plattelandsvernieuwing. Maar voordat het boek wordt dichtgeslagen, is er nog één raadslid dat opstaat om eer te doen aan het verleden. De Mystery Burger zag hoe politiek niet alleen gaat over goede besluiten — maar ook over het juiste moment om erkenning uit te spreken.
Op de agenda van de gemeenteraad Coevorden staat de plattelandsvernieuwing. De gemeente pakt meer regie bij het onderhoud en de verbetering van de publieke ruimte. De bestaande particuliere deelcommissies, bestaande uit bewoners en zonder politieke inmenging, worden opgeheven.
Dat is an sich een collegevoorstel waar ieder raadslid zich in kan vinden. Toch is er debat. En terecht.
De knuppel wordt in het hoenderhok gegooid door Frits Klasen (Gemeentebelangen), naar eigen zeggen het enige raadslid dat nog heeft meegemaakt dat het vórige besluit werd genomen. ‘Ik ben het er niet mee eens hoe de deelcommissies worden weggezet in de notitie.’
Klasen’s reactie is niet emotieloos. Op Drentse toon zegt hij kristalhelder: ‘Ik ben niet tegen het opheffen van de deelcommissies, maar wel tegen het beeld dat ze niks voor elkaar hebben gekregen.’
Het lokt de andere raadsleden tot een reactie. Roelof Boerma (VVD) citeert zakelijk de notitie. ‘De deelcommissies hebben niet bereikt wat ze dachten te bereiken.’ Hij kijkt erbij alsof er niks mis mee is. ‘Nee,’ reageert Klasen. ‘Ze begonnen met niks en ze zijn ver gekomen.’ Aan tafel knikken de andere raadsleden inlevend mee.
Wethouder Truus Pot voelt het signaal goed aan. ‘De deelcommissies hebben zonder twijfel een positieve bijdrage geleverd,’ citeert ook zij de notitie. ‘Ik heb dan ook een dubbel gevoel. Met trots kijk ik terug naar wat de deze commissies hebben gedaan.’ Toch is het tijd voor nieuw beleid.
Dat signaal is genoeg. De kwaliteit van een politiek besluit zit niet alleen in de het besluit zelf. Politiek bedrijven is ook oog hebben voor de omstandigheden waaronder dat besluit genomen moet worden. De gemeenteraad heeft die emotie goed aangevoeld en zo wethouder Pot een klein beetje bij geholpen emotie mee te wegen in het besluit. Ook al is de uitkomst dezelfde, de achtergrond heeft nu een verdiende plaats gekregen.
Deze column verscheen op 16 april 2012 bij Binnenlands Bestuur.
De Mystery Burger zit elke week op een willekeurige publieke tribune bij een gemeente of provincie. Elke maandag doet hij in Binnenlands Bestuur verslag van de kwaliteit van de besluitvorming en het overleg. Donderdags verschijnt de column ook als nieuwsbrief via Substack — met extra reflecties en tips voor raadsleden, burgemeesters, voorzitters en griffiers.
Wil je de column mét tips wekelijks in je inbox? Abonneer je dan hier.